
Cel i korzyści szkolenia:
Cel szkolenia:
- Zapoznanie uczestników z rozwiązaniami z zakresu „lean manufacturing” – metodą Value Stream Mapping, typologią marnotrawstwa 7 Muda, metodą 5S, metodą szybkiego przezbrajanie SMED, metodą zarządzania utrzymaniem ruchu TPM, technikami tzw. „visual management”, narzędziami metody Just-in-Time, techniką rozwiązywania problemów A3, zasadą „taktowania” prac i techniką „work balancing”, techniką „spaghetti diagrams” i innych.
- Wdrożenie do stosowania narzędzi Theory of Constraints: analizy „wąskich gardeł” systemu produkcyjnego oraz zasad kolejkowania zleceń, wdrożenie w podstawowe pojęcia metod Six Sigma i TQM.
- Dostarczenie uczestnikom umiejętności praktycznego stosowania powyższych metod i technik do optymalizowania procesów we własnych organizacjach.
- Przygotowanie uczestników do wykorzystywania techniki „kaizen” do dokonywania ciągłych udoskonaleń w sposobie realizacji powierzonych zadań.
Korzyści dla Uczestników:
- Poprawa jakości realizowanych zadań, zmniejszenie liczby popełnianych błędów, poprawa jakości komunikacji pomiędzy współpracującymi komórkami w strukturze organizacyjnej, poprawa jakości i jednoznaczności komunikacji z Klientami.
- Skrócenie cyklu realizacji zadań produkcyjnych, poprawa jakości planowania i harmonogramowania pracy.
- Optymalizacja wykorzystania zasobów organizacji i obniżenie poziomu kosztów jednostkowych realizowanych zadań.
- Przygotowanie uczestników do wdrażania certyfikowanych systemów zarządzania jakością (np. ISO) czy też informatycznych systemów zarządzania klasy MRPII, dzięki przygotowaniu przykładowych diagramów i opisów głównych procesów w obszarze produkcji, wraz z instrukcjami i standardami realizacji zadań.
Zakres merytoryczny szkolenia:
Warsztaty VSM (mapowanie strumienia wartości – mapowanie przepływu informacji i zadań produkcyjnych) jako podstawa wdrożenia „lean manufacturing”.
- Identyfikacja procesów składających się na strumień wartości w organizacji,
- Wdrożenie w techniczne elementy mapowania wartości tj. symbole i ich treść, obliczenia wartości typowych parametrów istotnych dla mapowania,
- Przygotowanie mapy strumienia wartości odzwierciedlających bieżącą sytuację w obszarze produkcji („present state map”),
- Analiza zidentyfikowanych procesów pod kątem podstawowych charakterystyk, efektywności i stabilności.
Muri Mura Muda – analiza strumienia wartości w organizacji pod kątem występowania marnotrawstwa.
- Identyfikacja 7 typów marnotrawstwa (wykorzystanie narzędzi „spaghetti diagrams”, „jidoka” – wbudowywanie jakości w procesy) – ćwiczenia z identyfikowania źródeł marnotrawstwa we własnej organizacji.
Wyrównywanie obciążenia zadaniami w powiązanych komórkach produkcyjnych.
- Just-in-Time (T/T i C/T, „pull production”, „one-piece-flow”, flow management), system kart Kanban w sterowaniu zapasami, wyrównywanie obciążeń komórek produkcyjnych- „work balancing”.
Metoda 5S jako podstawa porządkowania i standaryzacji stanowisk pracy
w komórkach produkcyjnych.
- Sortowanie – odseparowanie rzeczy potrzebnych od niepotrzebnych,
- Systematyzacja – oznaczenie i takie usytuowanie wszystkich potrzebnych rzeczy, które umożliwi ich łatwe odnalezienie i odłożenie we właściwe miejsce po wykorzystaniu,
- Sprzątanie,
- Standaryzacja – ustalenie kształtu typowych czynności związanych z realizacją zadań,
- Samodyscyplina – utrzymanie ciągłości stosowania zasad 5 S w drodze szkoleń i treningu,
- Wdrożenie 5S (filmy prezentujące rozwiązania 5S w firmach produkcyjnych)
Narzędzia „visual management” w sterowaniu procesami produkcyjnymi.
- Ćwiczenia w tworzeniu tablic wizualizacyjnych typu: meetingboards, 5R, KPI’s, HbH),
- Metoda A3 rozwiązywania problemów.
Total Productive Maintenance (TPM) – czyli całkowicie produktywne utrzymanie ruchu:
- TPM a tradycyjny system utrzymania ruchu (Breakdown Maintenance/Prevention Maintenance)
- Mierniki TPM:
- OEE – Overall Equipment Effectiveness
- MTBF – Meantime Between Failures
- MTTR – Meantime to Repair
- Korzyści z wprowadzenia TPM:
- Skrócenie czasu przezbrojeń SMED
- Skrócenie czasu realizacji zleceń produkcyjnych
- Poprawa jakości
- Poprawa wykorzystania zasobów
- Redukcja kosztów utrzymania ruchu
TOC – podstawy zarządzania operacyjnego.
- Optymalizacja systemów, zasady priorytetyzacji i kolejkowania zadań, identyfikowanie
tzw. „bottlenecks”, podstawy harmonogramowania zadań powiązanych, technika DBR
w sterowaniu powiązanymi operacjami produkcyjnymi.
Six Sigma – eliminowanie wariacji i poprawa zdolności (capability) procesów produkcyjnych.
- Mapowanie procesów metodą SIPOC, metoda DMAIC, wykorzystywanie narzędzi statystycznej
kontroli procesu SPC, diagramy Pareto i Ishikawy, metoda FMEA
Systemowe zarządzanie jakością TQM:
- Procesowe podejście do zarządzania jakością,
- Pojęcie kosztów jakości,
- „Quality circles” jako filozofia zaangażowania w rozwiązywanie problemów jakościowych,
- Pozyskiwanie danych jako podstawa dla zarządzania jakością w organizacji,
- 7 narzędzi analizy jakości: arkusze kontrolne, diagramy przepływowe, grafy, histogramy, diagramy Pareto,
diagramy przyczynowo-skutkowe, listy kontrolne.
Czas trwania: 2 dni x 5 godzin
Organizacja i terminy:
AKTUALNY TERMIN TEGO SZKOLENIA:
06-07.05.2021 r.
CENA SZKOLENIA:
1.950PLN (+ 23% VAT) za osobę
Przy zgłoszeniach grupowych udzielamy rabatów
Cena obejmuje: przygotowanie i przeprowadzenie interaktywnych warsztatów online, opracowanie materiałów szkoleniowych w wersji elektronicznej dla uczestnika, zaświadczenie o udziale w szkoleniu online
HARMONOGRAM SZKOLENIA ONLINE:
Dzień I | Dzień II | ||
szkolenie | 09:00 – 10:30 | 09:00 – 10:30 | |
przerwa | 10:30 – 10:45 | 10:30 – 10:45 | |
szkolenie | 10:45 – 12:15 | 10:45 – 12:15 | |
przerwa | 12:15 – 12:30 | 12:15 – 12:30 | |
szkolenie | 12:30 – 14:00 | 12:30 – 14:00 | |

ORGANIZACJA SZKOLENIA ONLINE:
Uczestnik szkolenia powinien mieć dostęp do:
* komputera stacjonarnego lub laptopa wyposażonego w mikrofon, głośniki, kamerę oraz przeglądarkę internetową
* szerokopasmowego dostępu do Internetu
Przed zajęciami trener prowadzący kontaktuje się z Uczestnikami szkolenia, aby zweryfikować łącze i wyjaśnić zasady uczestnictwa w zajęciach
Warsztaty prowadzone są przez 2 dni, po 5 godzin dziennie. Szkolenie rozpoczyna się rano tak, aby nie kolidowało z innymi obowiązkami Uczestnika.
Trener prowadzący:

Robert Głos – Praktyk zarządzania produkcją, trener i doradca
Ekspert w dziedzinie zarządzania. Od 20 Lat zajmuje się zarządzaniem. Od 8 lat prowadzi szkolenia i doradztwo. Pomaga i doradza firmom sprawnie i konkurencyjnie zarządzać.
Przez wiele lat związany był z branżą produkcji wód mineralnych. Uczestniczył w projekcie budującym zakład produkcyjny Nałęczowianki, zajmował się w nim później zakupami strategicznymi i eksportem. Brał udział w kolejnych projektach inwestycyjnych i organizacyjnych w ramach struktur Nestle. Był dyrektorem zakładu produkującego Cisowiankę. Jego głównymi obszarami zainteresowań zawodowych są Business Process Management, produkcja, Supply Chain Management, zakupy i zarządzanie projektami.
Dzięki swojemu doświadczeniu prowadzi zajęcia oparte na case studies i ćwiczeniach, dzięki czemu uczestnicy mogą nowo nabytą wiedzę sprawdzić w praktyce.
Certyfikat szkolenia:
Po zakończonym szkoleniu każdy uczestnik otrzymuje certyfikat potwierdzający nabyte umiejętności w obszarze rozwoju kompetencji managerskich.

Polecane szkolenia managerskie:



Weź udział w szkoleniu
Zgłoś chęć udziału w szkoleniu poprzez nasz formularz.

